Valpreventie

Ergotherapie, Fysiotherapie

In het kort

Elke 4 minuten belandt er een 65-plusser op de SEH na een val

Ca. 30% van de zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder en de helft van de verzorgings- en verpleeghuisbewoners valt minsten 1 keer per jaar. Zo’n 10% van deze valpartijen leidt tot ernstig letsel,  botbreuken, hoofdletsel, soms zelfs overlijden.

In 1/3 van de gevallen zijn er ook psychosociale gevolgen van een val, zoals valangst en onzekerheid bij lopen wat leidt tot afname van de mobilteit, sociaal isolement en afname van de kwaliteit van leven.

Vallen is bij ouderen meestal multifactorieël bepaald. Oorzaken als evenwichtsstoornissen/ duizeligheid, bewegingsbeperking door ziektes als artrose, parkinson, beroerte, slechte visus, geheugenproblemen, medicijnen kunnen allen een rol spelen.

Uitgelicht

Blijf in conditie door te bewegen

Verlies van spierkracht en verminderde stabiliteit naarmate we ouder worden, zorgen voor een verhoogd risico om te vallen. Een persoonlijk bewegingsplan onder begeleiding van de fysiotherapeut helpt het risico te verlagen.

Let op bij medicijngebruik

Veel medicijnen kunnen als bijwerking een verhoogd valrisico hebben. Vraag hiernaar bij je apotheek.

Persoonsgebonden valrisico

Ziekten zoals artrose, de ziekte van Parkinson of dementie, maar ook een slecht zicht, een verstoord evenwicht en problemen met lopen zijn risico’s voor vallen. Net als slaap- en kalmeringsmiddelen en bepaald gedrag (zoals te snel opstaan en teveel haasten) volgens het RIVM oorzaken zijn voor valongelukken.

Skills & technologies

Web Design
90%
Coding
40%
Programming
70%
Photography
25%
Donec cursus scelerisque eleifend. Sed pretium vitae tortor tempor vulputate. Praesent quis tincidunt justo, ut ullamcorper urna. Aenean non purus in lorem vehicula ornare ut vel justo.

Behandelmogelijkheden

Ergotherapie

Bij klachten van wervelkolom of gewrichten.

Zwangerschapstraining

Voorbereiden op je bevalling of weer in conditie komen erna? Meld je aan.